Mammas piroger

Dom här goda sakerna gjorde alltid mamma när vi var små och t ex skulle på utflykt med skolan. Superba piroger med majs, vitkål och lite tacosmak!

Ingredienser

3 dl mjölk
2 dl vatten
1 pkt jäst
1 msk honung
1 tsk salt
Mjöl, tillräckligt för att den ska bli smidig (10-14 dl)
1 ägg till pensling

Fyllning:
500 g fläskfärs
Vitkål
Majs
Tacokrydda
Ev. riven cheddar

1. Strimla vitkålen och stek med färsen. Krydda med tacokrydda efter smak. Blanda i majs och ost efter behag.

2. Värm upp mjölk, vatten och honung till ungefär 37 grader. Smula i jästen.

3. Häll i saltet i mjölet och blanda ner hälften av mjölet i mjölkblandningen.

4. Arbeta till en smidig deg med resten av mjölet eller så mycket som behövs! Hellre att degen är för kladdig än för hård!

5. Låt jäsa under duk i 40 min.

6. Sätt ugnen på 225-250 grader.

7.Baka ut längder och dela i lagom bitar. Platta ut eller kavla degen och fyll med färsblandningen (ca 2-3 msk fyllning på varje pirog. Ta ihop ändarna o tryck till i ovankanten så inte fyllningen kommer ut, de ska ha formen av en upp o nervänd båt typ!

8. Låt jäsa lite till (ca 15 min).

9. Pensla alla piroger med ägg och sätt in dom i ugnen i ca 8-10 min! Ta ut dom när dom börjar bli gyllenbruna.

Det här är det perfekta bakverket! Man kan frysa in hur många som helst och bara värma när man vill äta dom! Dom är dessutom så saftiga så att man kan käka dom rätt ur handen. Eller bara en klick Creme Fraiche och lite grönt så är man hemma! Tack till mor Carina!

/V.K

Kommentarer

Carina

2013-02-07 - 18:24:14
Det va så lite!!!

Skriv en kommentar









Sebastian Åsen

En mångsysslare som dock på denna bloggen uttrycker sitt matintresse!Min andra blogg: http://formerjappmannen.blogg.se/Andra medverkande:Fotografrådgivning och kamerautrustning: Jennifer Glantz, http://www.jenniferglantz.se/Mat och konditorrådgivning: Carina ÅsenNatalie Åsen

Tema Nostalgi gjort av Mimmi Thorneus