Min kycklinggryta

 
Det här var den allra första rätten jag lärde mig att göra själv! När det skulle ätas kycklinggryta hemma när jag var mindre så var det Sebbe som skulle laga den. Som allt annat jag gör är det här väldigt enkelt. Den här rätten är lite indisk-inspirerad!

Ingredienser

2 st kycklingfiléer
1 grön paprika
1/2 gul lök
1 vitlöksklyfta
8-10 medelstora champinjoner
2,5 dl matlagningsgrädde
1 dl Sweet Chili Sauce
1 tsk soya
3 tsk curry
1 tsk Garam Masala(indisk kryddblandning)
Salt och peppar
Smör och olja till stekning
Till servering, kokt jasmineris eller kokta nudlar

1. Strimla kycklingen, svampen, gullöken och paprikan.

2. Börja koka riset/lägg nudlarna i blöt eller koka dom.

3. Börja steka kycklingen in en klick smör och lite olja.

4. Krydda med salt, peppar och 1 tsk curry.

5. När kycklingen nästan är genomstekt lägger du i löken, paprikan och svampen. Krydda även dessa med 1 tsk curry.

6. När allt är färdigstekt häller du på grädden, sweet chilin, soyan, resterande curryn och Garam Masala-kryddan.

7. Pressa vitlöksklyftan ner i grytan.

8. Smaka av. Salta och peppra om det behövs!

Eftersom jag var lite lat så tog jag nudlar men det är Jasmine-ris som gäller till den här rätten! Var god och hugg in på den rätten som startade mitt matintresse!

See you around!

/V.K

Hamburgerbröd/Korvbröd

Visst är det enkelt att köpa hamburgarbröd men om man gör egna biffar så blir det så mycket bättre med dom här bröden! Lovar! Skulle jag ljuga för er?

Ingredienser (ca 8 bröd)

2,5 dl mjölk
1,5 dl vatten
50g smör
560g mjöl(Ja jag använder "gram" för så var det i det amerikanska receptet jag tog hjälp av!)
25g jäst
25g socker
1 tsk salt
2 tsk flytande honung
1 ägg till pensling

1. Hetta upp mjölk, smör och vatten i en kastrull tills smöret har smält.

2. När vätskan har svalnat till fingervärme, smula i jästen.

3. Blanda dom torra ingredienserna(OBS! Hälften av mjölet) i en bunke.

4. Blanda ner mjölkblandningen i mjölmixen.

5. Häll i honungen.

6. Häll i resten av mjölet under omrörning, ungefär 1 dl i taget.

7. När allt mjöl är i så förbereder du en yta med mjöl för knådning.

8. Knåda degen med lite extra mjöl om det behövs tills den är elastisk men ändå ganska fast.

9. Låt den jäsa under en bakduk i 30 min. Sätt nu igång ugnen på 200 grader.

10. Ta upp degen och gör 8 bitar av degen.

11. Förbered en plåt med bakplåtspapper och pensla den med ägg.

12. Gör bullar av alla delar och placera ut dom på plåten. Låt dom jäsa i en kvart under en duk.

13. Pensla bullarna och sätt in dom i ugnen.

14. Ta ut bullarna efter 10-12 min eller när dom är gyllenbruna.

Man kan frysa in dom här direkt, man kan göra en frukostbulle-variant av dom. Givna som sagt till hemmagjorda biffar!

Enjoy!

/V.K

A Dayum Double Cheeseburger!


När jag bestämde mig för att göra denna rätten så skulle jag ge mig f*n på att det skulle bli den bästa burgare jag någonsin ätit! För min egen del vågar jag säga att jag hade rätt!. Om du inte orkar göra bröden och dressingen from scratch så kan du iaf göra biffsmeten som jag gjorde. Men jag rekommenderar starkt att göra dessa hamburgerbröd. Det här är en fenomenal Double Cheesburger med bacon!

Ingredienser, hamburgare (ca 8 st)

800g nötfärs
1 gul lök
2 msk ketchup
2 msk BBQ-sås
2 msk worchestershiresås
2 tsk salt
2 tsk peppar

1 paket hamburgerost (cheddar)
1 paket bacon

Ingredienser, dressing

3 dl majonnäs
1 tsk salt
1 tsk socker
1 tsk worchestershiresås
1 msk hackad persilja
1 msk hackad gräslök

Om du inte vill ha köpebröd har jag ett recept på fantastiska Hamburgerbröd/Korvbröd

1. Finhacka eller mixa löken.

2. Lägg löken plus alla andra ingredienser till biffarna i en stor skål och rör runt.

3. Ta majonnäsen, lägg i en skål och börja med dressingen. Alla ingredienser i samma skål och blanda!

4. Gör relativt platta biffar om du vill ha en double!

5. Stek dom på ganska hög värme. Precis innan dom är färdiga lägger du på cheddarosten!

6. När osten har smält är det bara att bygga din favorithamburgare!

Jag rekommenderar starkt att äta den här med lite krispig bacon emellan och såklart smörgåsgurka!

Given dricka!

Jag ville få en fantastisk amerikansk cheeseburgare och jag fick som jag ville.
Snälla gör mig en tjänst och gör den här en fredagskväll eller på fest eller vad som. Den kommer göra succé! Alla människor är värda en RIKTIG hamburgare!

Nom nom nom!

Peace out!

/V.K

Pepprig kyckling med persiljepasta


Den här rätten har jag helt och hållet hittat på. Den är löjligt enkel och löjligt god! Jag gjorde pastasåsen tillsammans med kycklingen men vill man ha vegetariskt så kan man bara göra såsmomentet i en egen kastrull!

Ingredienser (2 portioner)

400g kycklingfilé
3 dl vispgrädde
1 vitlöksklyfta
2 tsk finhackad eller djupfryst persilja
Pasta, helst Farfalle
Salt och grovmalen svartpeppar
Smör och olja till stekning

1. Strimla kyckling, finhacka vitlöken och persiljan.

2. Börja koka pastan.

3. Smält smör tillsammans med lite olja i en pannan och börja stek kycklingen.

4. Salta och peppra ordentligt med svartpepparn.

5. När kycklingen är färdigstekt så lägger du i vitlöken och persiljan och blandar runt tillsammans med kycklingen.

6. Häll snabbt på grädden och låt den koka upp med alla smaker!

7. Smaksätt med salt och peppar.

Voila! Snabbt och lätt, färdigbrett!

Jag hade bara spaghetti hemma men det ska självklart vara Farfallepasta till detta! Det är inte "pasta som pasta". Det gör faktiskt en del! Bon appétit!

Biff med bambuskott på mitt vis

För dom som brukar vilja beställa den här rätten på en kinakrog så kommer här ett bättre alternativ som är hemmagjort och enkelt!

Ingredienser

400g lövbiff
200g skalade morötter
200g bambuskott
1/2 gul lök
1 dl Sweet Chili Sauce
1 dl Oyster Sauce
400 ml kokosmjölk
2 dl grädde (mat eller visp)
25g Paneng Curry Paste
2 tsk koriander
2 tsk curry
Salt och peppar
Smör och olja (till stekning)


1. Strimla kött och morötter.

2. Börja steka köttet i en panna. Helst en wok!

3. krydda köttet med salt, peppar och 1 tsk curry.

4. Medans köttet steks, hacka löken.

5. När köttet nästan är färdigstekt kan du slänga i morötterna.

6. Krydda morötterna med 1 tsk curry.

7. Släng i den hackade löken och bambuskotten.

8. Tillsätt Oyster Sauce och Sweet Chili och låt allt bli färdigstekt. Smaka alltid av och avgör vad du tycker är färdigstekt!

9 Börja koka nudlarna. Jag brukar koka dom i lite curry så dom får smak. Vattnet ska bli nästan helrött.

10. Häll i kokosmjölk och grädde.

11. När morötterna börjar bli mjuka så brukar grytan vara färdig. Tillsätt koriandern. Salta och peppra om det behövs!

12. När nudlarna är färdiga så slänger du i dom i pannan och blandar med grytan så att dom tar smak av den.

Den här rätten tar dig till Asien kan jag tala om! Nej men ärligt talat så är den suveränt god!

เจริญอาหาร / Smaklig måltid!

/V.K

Sviniga Burgare

Det är precis som det låter! Svinigt goda och svinigt gjorda! Den här goda hamburgaren är gjord på gris helt enkelt! Till och med dressingen/röran innehåller lite!

Ingredienser, Hamburgare (6-8 hamburgare)

800g Fläskfärs
2 ägg
1 gul lök
1 msk Dijonsenap/2 msk vanlig senap
2 msk BBQ-sås
Salt, peppar

Hamburgerbröd/Korvbröd

Ingredienser, Skinkröra/dressing

200g av någon form av påläggsskinka, t ex kokt skinka
2,5 dl majonnäs
1 msk sötstark senap
2 msk bostongurka
Salt och peppar

1. Lägg färsen i en bunke.

2. Hacka eller strimla löken och tillsätt i färsen.

3. Tillsätt ägg, senap, BBQ-sås, salt och peppar (ca 1-2 tsk av salt och peppar).

4. Blanda allt med händerna eller en trägaffel.

5. Gör biffar av smeten.
Jag hade en hamburgarpress som jag använde. Man gör lite större köttbullar och sen pressar man bara!

6. Stek biffarna på medelvärme i en rejäl klick smör i en stekpanna/grilla dom.

7. Gör en burgare med dina favoritgrönsaker och med skinkröran.
Enjoy!

/V.K

Natalies Konditorskola, Lektion 1. Cupcakes!

Idag görs det Cupcakes med små fina rosor som min syster Natalie ska göra. Hon utbildar sig till konditor och det är därför hon får våldgästa min blogg så här! Därför tar hon nu över inlägget.



Rosor:

Ta ett stycke marsipan eller sockermassa och rulla ut i korvar. Dela upp i lagom stora bitar beroende på hur stora de ska vara. Tänk på att det kan vara lite bökigt att göra små om man har så tjocka fingrar som jag.

Använd en plastficka för att massan inte ska fastna. Använder ni sockerpasta så pudra lite florsocker på fickan för att pastan inte ska fastna. Tänk på att sockerpastan är mjukare än marsipan och om man ska färga den så måste man tillsätta extra florsocker. Platta ut bollarna med en tesked och behåll lite av tjockleken i mitten och i nederkanten för att få lite stadga i rosen.

Skär sedan av nederdelen så att rosen får en plan yta.
Ta den minsta delen och rulla från höger till vänster och vik ut vänsterkanten. Fäst varje blad runt om och flytta dem hela tiden lite åt höger. Vanligtvis brukar man använda 5 blad till stora rosor men när de är små tycker jag att det räcker med fyra.
Eftersom att man brukar behöva använda lite florsocker till sockerpasta så använder jag det endast om jag ska ha vita rosor. Blir en lite snyggare yta och "finish" om man använder färdig-färgad marsipan istället.


Över till våra Cupcakes!



Ingredienser, muffins

1 st citron
3 st ägg
2.5 dl socker
1 tsk vaniljsocker
100g smör
1 dl mjölk
3.5 dl vetemjöl
2 tskbakpulver
1 nypa salt

Ingredienser, frosting

200g choklad
200gcrem cheese

1. Sätt ugnen på 175 grader.

2. Vispa ägg, vanilj och socker pösigt.



3. Smält smör, blanda med mjölk och koka alltid upp mjölken och smöret tillsammans och häll i det varmt i äggsmeten, på så sätt blir muffinsen otroligt saftiga.

4. Vänd ner de torra ingredienserna.

5. Tillsätt rivet skal och saft från citronen. Som ni ser på bilden använde vi lime som funkar minst lika bra!


Besök fick vi också!

6. Fyll 12 formar med muffinssmet. Grädda i mitten av ugnen i ca 15 minuter.

7. Smält 200g choklad av valfri sort, vit, mörk eller ljus beroende på smak.

8. När all choklad är smält så blandar du i cream cheese tills smeten är helt slät, spritsa sedan ut det över muffinsen när det är svalt.


Hoppas lektionen har varit till nytta! Jag tackar syrran för att hon ställde upp och ser fram emot hennes nästa lektion. Tack för oss!

/V.K

Konditorskola

Håll utkik gott folk! I dagarna startas en serie här på bloggen där min syster håller en konditorskola med tips, tricks och recept! Först ut: Cupcakes! Vilket min syster är expert på! /V.K

Bearnaisesås

Jag gjorde en Bearnaisesås på nyyårsafton. Ett recept där jag tog inspiration från nätet och till slut blev det en inte för avancerad, dock väldigt god sås! Perfekt! Följ bara receptet noga så är det ingen konst!

Ingredienser

150 g smör
1 msk finhackad schalottenlök
eller gul lök
4 st krossade vitpepparkorn
2 msk vitvinsvinäger
2 msk vatten
2 st äggulor
2 msk vatten (igen)
1-2 msk finhackad färsk dragon
eller 1-2 tsk torkad dragon
2 msk finhackad persilja
Smält smöret i en kastrull eller i en skål i mikron.

1. Hacka schalottenlöken fint. Krossa vitpepparkornen i en mortel eller ta och krydda med malen vitpeppar på måfå.

2. Häll vinäger, vatten, schalottenlök och vitpepparn i en såskastrull. Låt det koka upp. När vätskan nästan helt kokat bort tillsätt då ytterligare vatten. (Obs! Det är viktigt att vätskan nästan helt kokat bort innan du tillsätter vattnet, annars kan det bli för mycket vinägersmak kvar.)

3. Sätt kastrullen eller skålen i vattenbad. Se till att vattenbadet verkligen når kastrullen eller skålen så det verkligen blir varmt

4. Tillsätt äggulorna, en i taget och vispa. Såsen tjocknar nu.

5. När såsen tjocknat och fått en krämig konsistens, ta bort den från vattenbadet och värmen. Ställ skålen eller kastrullen på en kall våt disktrasa (detta är för att undvika eftervärme som kan förstöra såsen). Låt såsen stå och vila ca 2-5 minuter.

6. Kontrollera under tiden att det smälta smöret inte är varmare än 50-60°C för att vara på den säkra sidan. Du ska kunna sticka ner ett finger i såsen utan att bränna dig.

7. Tillsätt därefter det smälta smöret, lite i taget under kraftig vispning. Såsen ska binda smöret till en jämn tjock smet. Fortsätt vispa såsen i några minuter extra efter att sista smöret vispats i.

8. När du vispat ner allt smör och såsen har en tjock krämig konsistens, fortsätt vispa ytterligare några minuter.

9. Vispa ner dragon och persilja och servera direkt eller håll varm i vattenbad ca 40°C. (Det du absolut inte ska göra är att låta den stå i en kastrull på en platta med värme på. Då är det stor risk för att den separerar.)

10. OBS! Tänk på att såsen skär sig vid 70°C, den får alltså aldrig värmas varmare än så. Tänk även på att även om såsen inte är 70°C vid ytan kan den vara det i botten. Därför måste man vispa ordentligt.


Visst är det många moment men jag tycker det är värt det när man får en kanongod bearnaise! Den funkar till så mycket men jag tycker ju det ska vara en köttbit och potatis i någon form. T ex en killer potatisgratäng och lite grillat kött som vi hade på nyår!

Hollandaisesås

En Hollandaisesås är nästan ett måste till fisk och potatis! Det här är ett recept jag hittade på nätet som inte är allt för avancerat. Det blir dock lika gott ändå!

Ingredienser 180 g smör, smält
3 st äggulor
8 st vitpepparkorn
1 st1 lagerblad
1 st persiljestjälk
1 st liten schalottenlök
2 msk vitvinsvinäger
4 msk vatten
4 msk torrt vitt vin
några droppar worcestershiresås
några droppar citronsaft
vitpeppar från kvarn
1 nypa salt

1. Koka en reduktion på vitvinsvinägern, vattnet, det vita vinet, vitpepparen, lagerbladet, den finhackade schalottenlöken och den finskurna persiljestjälken.

2. Låt det koka ner till halva mängden, sila sedan av.

3. Vispa ner äggulorna i reduktionen över mycket svag värme eller i vattenbad, tills det blir en tjockflytande och luftig sås.

4. Rör sedan med en visp gradvis i det smälta smöret, som bör ha något sånär samma temperatur som äggulorna (ca 60grader). Om temperaturskillnaden är för stor är det risk att såsen skär sig.

5. Smaka av med salt, malen vitpeppar från kvarn, citronsaft och Worcestershiresås.



Som sagt passar det bra till all fisk. Man kan dessutom koka upp lite potatis och morötter och sen slänga in på 200 grader grillvärme i ugnen ungefär 10 min så blir det extra gott! Glöm då inte att hälla lite olja på rotsakerna! Smaklig spis!

Laxpasta

Det här är min variant på laxpasta. Jag vill ha den väldigt syrlig, söt och stark på en och samma gång! Mycket lime, Sweet Chili och peppar alltså! Hyfsat ekonomisk maträtt. Kanske passar en student som vill ha lite lyx mitt i veckan på 15 minuter!

INGREDIENSER (2 portioner)

300g varmrökt lax eller 2 laxfiléer
4 limefrukter
1/2 dl Majonnäs
1/2 dl Sweet Chili-sås
Salt och peppar
Smör till stekning

1. Lägg en klick smör i en stekpanna och börja steka laxen. Salta, peppra och pressa 2 limefrukter över laxen så den får stekas i limesaften och smöret tillsammans

2. När laxen är i stort sett genomstekt, ta upp den och lägg i en skål. Börja mosa den med en gaffel så mycket som möjligt.

3. Pressa saft från dom sista limefrukterna över den mosade laxen.

4. Häll i majonnäs och Sweet Chili-sås och rör om.

5. Salta och peppra efter egen smak!


Den här röran är ett måste med pasta och jag föredrar tagliatelle till lax. Men bara man har pasta till så blir detta gudomligt gott!

Havreplättar med banan

Nu ska jag dela med mig av ett recept på plättar som är gudomligt goda! Gillar man banan och havre så är detta ett måste!
 
INGREDIENSER (CA 10 PLÄTTAR)
4 dl havregryn
2 tsk bakpulver
1 krm malen kardemumma
1 krm kanel
1/2 tsk salt
3 bananer
3 ägg
3 msk olja(smält smör funkar också)
2 msk flytande honung


1. Mixa havregryn med stavmixer eller liknande till ett "mjöl".

2. Tillsätt bakpulver, malen kardemumma, kanel och salt.

3. Mosa bananer och lägg i en skål. Jag rekommenderar en bunke då det blir lättare att blanda

4. Blanda med ägg, olja och flytande honung. Det funkar bra med en visp. Då blir smeten slätare.

5. Tillsätt mjölblandningen.

6. Rör/vispa snabbt ihop.

7. Låt stå ca 10 minuter.

8. Stek plättar av smeten. Ta små klickar smör till varje plätta om du steker på ett stort järn.



Servera med frukt, glass, sirap, sylt. Vad som helst funkar! Själv serverade jag med vaniljglass och min mosters plommonsylt. Eller så småäter man dom rätt ur kylskåpet! Dom är yummy!

Låt väl smaka!

/Vänlige kocken

Thaibutik

Jag har blivit en Thaibutik i Broby väldigt trogen!
Väldigt goda Bambuskott
Fantastiska Vietnamesiska risnudlar!
Räksnacks som jag blivit beroende av.
En kryddmix som jag fick för halva priset. 4 spänn alltså!

Thailändska butiker bör besökas oftare. Man får riktig asiatisk smak på grejerna och det är väldigt billigt!

/Vänlige kocken

Jamie

http://www.jamieoliver.com
Ingen som är intresserad av mat har väl undgått den här mannen som fortfarande känns som en liten engelsk pojk. En, vad det verkar, oerhört sympatisk kock med en väldigt mänsklig inställning till mat och matlagning. Eller iallafall en inställning som stämmer in på mig och säkert många andra svenskar.

Det ska vara gott, simpelt, dofta underbart. Han är lite Kirchsteigersk. Doften av nybakat bröd gör en rik. Ytan på ett nybakat bröd ska man kunna hamra ner ett spik med medans insidan på brödet ska vara luftigt som ett moln. Allt är njutbart. Ta matlagningen på allvar!

Det engelska köket förstår man sig inte alltid på men Jamie Oliver håller sig inte till ett och samma kök. Han gör det han älskar och han gör det som passar en målgrupp som kallas "hela världen". Du är en av anledningarna till att jag också älskar mat!

Med kärlek till "Den nakne kocken" från

/Den vänlige kocken

Världens kök

Det finns en del kök som jag bara älskar. Med rätter som jag kan äta 7 dagar i veckan!
 
Det Thailändska köket
 
Den delen av asien jag gillar mest. Jag älskar Sweet Chili, Citrongräs, Kokosmjölk, Jasmineris, Wok-rätter, gryträtter, nudlar och så mycket mer. Dom använder så mycket kryddor och vågar verkligen! Aldrig kommer jag tröttna på en härlig biffgryta med koriander, lime, chili och en massa grönsaker!
 
Det Italienska köket
 
Jag undrar om det enbart är för tomaterna som jag älskar det mesta med italienarnas kökskonst. Det är i varje fall en liten anledning. Pizza, Pasta, Pesto, Frichadeller i tomatsås, Frutti di mare. Det finns inte mycket jag ogillar med detta kök!
 
Andra medelhavskök
 
Det finns även en del andra kök som för en amatör som mig verkar intressanta.
Spanien med sin Paella, och sina fisk- och skaldjurs-grytor. Grekland med grillat kött och fetaost-sallader, medelhavskyckling, m.m.
 
Svenska köket
 
Och visst vore det konstigt om man som svensk är att inte gilla det svenska köket. Jag älskar inte allt, det ska nämnas! Dock finns det så mycket underbar mat vi borde vara stolta över. Köttbullar och pärmos, stuvade makaroner med falukorv, smörgåstårta, köttfärslimpa, varmrökt lakt med kokt potatis och romsås/skarpsås. Listan kan göras oändligt lång! 
 
Kanske kommer min blogg präglas på dom här köken. Kanske inte. Jag gör ett försök här att driva en matblogg. Vi får se om det håller! Tack så länge!
 
/Den vänlige kocken

Sebastian Åsen

En mångsysslare som dock på denna bloggen uttrycker sitt matintresse!Min andra blogg: http://formerjappmannen.blogg.se/Andra medverkande:Fotografrådgivning och kamerautrustning: Jennifer Glantz, http://www.jenniferglantz.se/Mat och konditorrådgivning: Carina ÅsenNatalie Åsen

Tema Nostalgi gjort av Mimmi Thorneus