Chocolate Caramel Slices

 
Dom här godingarna går bara inte att låta bli! Believe me, I've tried. Mjuk kola fyllning som är inklämt mellan ett iskallt, knaprigt, tunnt, chokladblock och en härlig mördeg! Helt sagoliga bakelser som syrran hittade i en engelsk bok. Därför kommer nu ett recept med lite annorlunda mått!
 
Ingredienser (ca 18 st)
Degbas
110 g smör
140 g mjöl
1 nypa salt
60 g strösocker

Fyllning

110 g smör
2 msk ljus sirap
110 g strösocker
1 burk kondenserad mjölk
Några droppar vaniljextrakt
Topping
110 g choklad (70%)
 
1. Sätt ugnen på 160 grader.
2. Smörj ett bakplåtspapper på en plåt.
Degbas
3. Blanda smöret med mjöl, salt och socker och knåda till en boll. Pressa ut degen över hela plåten.
4. Baka 25 i ugnen och låt den svalna efter det.
Fyllning
5. Smält långsamt smör i en kastrull tillsammans med sirap, socker och kondenserad mjölk.
6. Låt det koka upp under omrörning och låt det sjuda i exakt 7 minuter.
7. Lägg till vaniljextraktet.
8. Häll fyllningen över degbasen. Låt nu plåten kylas ner.
Topping
9. Smält chokladen över ett vattenbad tills den är len och fin
10. Häll över på den stelnade fyllningen.
11. Låt chokladen stelna på ett svalt ställe innan du skär upp i fyrkanter.
 

Ni bara måste prova på dom här! Jag fastnade för dom direkt. Se upp dock. Man kan äta nästan hur många som helst! Dé va dé!
 
/V.K
 

Enkel Pasta Carbonara


Återigen lite av en klassiker! Egentligen bara en sås med pasta. Superenkel rätt och det mesta i denna rätten har man redan hemma!
 
Ingredienser
 
4 dl vispgrädde
1/2 gul lök
400 g rökt skinka eller 2 paket bacon
1 dl Sweet Chili Sauce
1 förpackning svamp
1 vitlöksklyfta
1 tsk curry 
Salt och peppar
Smör till stekning
Kokt pasta
 
 
1. Börja med att steka gul lök svamp och bacon med en klick smör (har du rökt skinka så lägger du bara i den på slutet).
 
2. Häll över grädden och sweet chili-såsen.
 
3. Krydda med salt peppar och curry.
 
4. Låt koka upp i några minuter.
 
 
 
Som ni märkte, oerhört simpel! Gott och billigt dessutom. Rekommenderad pasta till det här är helt klart Tagliatelle! 
 
/V.K

Belgiska våfflor

Receptet är Leila Lindholms. Dessa våfflor är precis som jag! Hårda på utsidan, mjuka på insidan. Självklart är dom inte hårda utan lite frasiga med en gudomligt mjuk insida!
 
Ingredienser
 
2 st ekologiska ägg 
125 g smör 
2.5 dl mjölk 3 % 
2 dl vatten 
12 g färsk jäst 
0.5 tsk salt 
0.75 dl strösocker 
2 tsk vaniljsocker 
6.75 dl vetemjöl 
Smält smör till gräddning 
 

1. Separera äggulorna från vitorna (utan att det kommer någon gula i vitorna).

2. Smält smöret.

3. Tillsätt mjölk och vatten och värm tills vätskan är ljummen, cirka 37 grader.

4. Smula jästen i en bunke och lös upp den i degvätskan.

5. Tillsätt äggulor, salt, strösocker, vaniljsocker och vetemjöl, rör till en slät våffelsmet.

6. Vispa äggvitorna till mjuka toppar i en ren och torr bunke.

7. Vänd försiktigt ner i våffelsmeten och låt vila i cirka 20 minuter.

8. Värm våffeljärnet.

9. Pensla det med smält smör och grädda dina belgiska våfflor i 3–5 minuter.


Som alltid i dessa lägen tycker jag vaniljglass är det absolut bästa tillbehöret tillsammans med blåbärssylt. Dock funkar det ju även med jordgubbssylt, färska bär, kesella, en klick smör och lite maple syrup!
Stort tack till Leila som fick hjälpa till idag!
 
/V.K

Facebook

Tittut! Nu finns Glorious Food på Facebook! Därför kan du följa bloggen där och få recepten och alla inlägg direkt på statusväggen. Det är dessutom enklare att följa bloggen i mobilen. Gå in och gilla på www.facebook.com/gloriousfoodblogg så blir det både enklare och roligare att följa oss! Tack till er som följer :) Ni är bäst!

Majs och krabbplättar med jasmineris och grön currysås

 
Idag står Jamie Oliver för receptet. Jag provade att göra plättarna på ett eget sätt men rekommenderar starkt att följa detta! Då blir dom som på bilden. Jag skippade dock chilisåsen och gjorde en egen currysås som jag tänker dela med mig av!
 
Ingredienser (2 portioner)
300 g krabbkött
2 salladslökar
3 msk majsmjöl
1 finhackad chilifrukt
Majskorn från en hel majskolv
Vetemjöl
400 ml kokosmjölk
1 klick grön curry paste
1 vitlöksklyfta
1 dl sweet chili sauce
Salt och peppar
Olja till stekning
Kokt jasmineris


  1. Blanda krabbkött, salladslök, majsmjöl, chilioch majskorn. Salta och peppra.
  2. Forma till 4 kakor och vänd dom i mjöl.
  3. Stek dom i olja 2-3 minuter på varje sida
  4. Riv vitlöken och fräs i en kastrull med en klick smör.
  5. Häll i kokosmjöl, sweet chili och curry paste i kastrullen.
  6. När såsen kokat upp och fått smak och färg är den färdig.
 
Jag rekommenderar stark att köpa Jamies olika "Magazines". Dom är snygga och har otroliga recept! Många kalla sommardrinkar och chutneys. Dessutom är hans efterrätter helt superba!
 
Yum yum!
 
/V.K
 

Frozen Cheesecake med blåbär

Receptet är taget från recept.nu förutom att syrran skippade saffran. Den godaste cheesecake jag ätit faktistk! Starkt rekommenderad till alla med en liten "sweet tooth"!
 
Ingredienser
 
200 g Philadelphiaost 
75 g socker 
2 st ägg 
150 g grädde 
200 g vit choklad 
0.5 st gelatinblad 
200 g pepparkakor, krossade 
60 g smör, smält
 

1. Blanda osten med sockret.

2. Vänd sedan ned äggen med varsam hand.

3. Blötlägg gelatinbladet i några minuter.

4. Krama lätt ur det och smält det i en tom kastrull. Det går fort så var varsam.

5. Vänd direkt ner gelatinet i ostblandningen med en slickepott och blanda runt.

6. Smält den vita chokladen så att den är varm och go’.

7. Vispa ner den varma vita chokladen för hand så att smeten blir slät och fin.

8Vispa grädden och vänd sedan ner den i smeten.

9. Ta fram sex fina portionsformar eller stansringar.

10. Rör ihop de krossade pepparkakorna med det smälta smöret och pressa ihop dem lätt till en botten.

11. Fyll därefter formarna med den goda smeten.

12. Ställ formen i frysen ca 3-4 timmar.

Ta gärna fram den 15 min innan servering. Perfekt att ta fram på en middagsbjudning och om det blir över så har man lite trevligheter till en annars ångestfylld söndag!

Pastagratäng med broccoli och skinka

 
En simpel god rätt som man nästan kan klassa som en klassiker! Bara att slänga ihop och ta med sig nästa dag på jobbet om man vill.
 
Ingredienser
 
3 dl vispgrädde
150 g broccoli
150 g rökt skinka
1/2 gul lök
1 vitlöksklyfta
100 g riven gouda ost
Smör
Salt & peppar
Kokt Farfalle-pasta eller valfri pasta
 
1. Koka broccolin och pastan. Salta rejält i båda kastrullerna. Sätt även ugnen på 175 grader.
 
2. Hacka den gula löken och riv vitlöken.
 
3. Fräs löcken med lite smör i en gryta bara lite snabbt.
 
4. Häll i grädden och låt det koka upp. Salta och peppra.
 
5. Strimla skinkan och lägg i en medelstor ugnsform.
 
6. Tillsätt den kokta pastan, broccolin och gräddsåsen i formen.
 
7. Blanda i hälften av osten och strö resten ovanpå.
 
8. Sätt in den i ugnen ca 15-20 min.
 
Som sagt en ganska enkel men god rätt som passar många! Stora som små. Inte är den så himla onyttig heller. Man kan ju dessutom byta till en lättare matgrädde om man vill!
 

Kyckling i jordnötsås med wokade grönsaker och vietnamesiska nudlar

En riktig asiatisk klassiker! Jordnötsåsen kan man ju nästan dricka. Dessutom så har man lite jordnötsmör över till en rostmacka dagen efter!

Ingredienser

400 g kycklingfilé
400 ml kokosmjölk
4 msk jordnötsmör (krokant)
1 msk Massaman curry paste, alt. röd curry paste
1 stor bukett broccoli
1 halv gul lök
1 morot
1 paprika
2 dl Sweet chili sauce
2 msk fisksås
2 tsk kinesisk soja
2 tsk torkad koriander
1 tsk curry
Salt och peppar
Smör och olja till stekning/wok
Nudlar

1. Strimla kycklingfilén och börja woka den i lite olja och smör. Har du ingen wok så gör det i stekjärnet.

2. Krydda med salt, peppar och curry.

3. När kycklingen är färdigstekt blandar du i curry pastan. När den är utblandad så häller du i kokosmjölken.

4. Blanda i jordnötsmöret och hälften av Sweet Chili-såsen. Smaka av med koriandern, salt och peppar. Häll över allt i en bytta eller någon skål och rengör järnet för att sedan använda det till grönsakerna.

5. Börja koka nudlarna.

6. Skär moroten i tunna skivor, löken och paprikan i strimlor och broccolin i mindre blommor.

7. Börja woka/steka grönsakerna i olja och smör. Ta i löken lite senare så den är snabbt färdig.

8. Salta rejält och peppra lite grann.

9. Häll i fisksås och soja.

10. Avsluta med att glacera grönsakerna i 1 dl Sweet Chili Sauce.

11. När nudlarna är klara är det bara att servera. Nudlar går snabbt att koka.
Man kan ju också göra spett av grönsakerna och kyckling under sommartid och bara dippa. Jasmine-ris till är ju aldrig fel heller!

Ät väl!

/V.K

Tomatsås

Pizza, pasta, vad du än ska ha den till så är den här grymt enkel och grymt god!
Ingredienser

500 g krossade tomater
6 cocktailtomater
3 msk olivolja
4-5 basilikablad
1/2 gul lök
2 vitlöksklyftor
 
1. Hacka vitlöken och gullöken fint och börja fräs den i en gryta med olivoljan.

2. Häll i dom krossade tomaterna och cocktailtomaterna. Försök att krossa cocktailtomaterna med en trägaffel.

3. Hacka basilikabladen fint och lägg i grytan.

4. Salta och peppra tills du är nöjd med smaken! Om du vill sila av för en lenare sås så gör det nu. Det smakar lika bra även om man inte silar!
 
Jag vet att man kan äta hela satsen med en sked men gör inte det! Lägg det på pizzan eller i pastan eller vad du nu ska ha den till!
 
/V.K

Frikadeller i tomatsås

Frikadeller har funnits länge i Sverige men jag föredrar när dom är italienska. Det här är en variant man kan pröva om man tröttnar på klassiska svenska köttbullar (hur man nu kan göra det). Här kommer nu receptet på en av mina absoluta favoriträtter!

Ingredienser

500 g fläskfärs
1 msk Sweet chili-sås
1 msk paprikapulver
1 stor vitlöksklyfta, pressad/riven
1 ägg
1/2-1 dl grädde
Salt, peppar och socker

Här hittar du receptet på min Tomatsås.

1. Blanda alltihopa i en stor skål/bunke.

2. Gör bullar av smeten.

3. Lägg i köttbullarna i tomatsåsen och låt dom koka lika länge som pastan. Done!
Jag ska inte babbla mer nu. Ät!

Buon appetito

/V.K

Måste i mitt kök

Jag ska nu nämna några saker som jag tycker är viktigt att ha i ett kök om man t ex har dålig fantasi. Saker som kan användas i så många olika rätter. Har man dom här sakerna så klarar man sig ett bra tag!

Skafferiet,

Pasta och ris

Med dom här sakerna kommer du oändligt långt. Du kan göra italienskt, asiatisk, svenskt och mycket mer. Dock använder jag nästan bara jasmin-ris, hehe!

Sweet Chili-sås, soya, oyster sauce, kokosmjölk, vitvins-vinäger, oljor, honung

Vätskor och såser som kan göra väldigt mycket i en gryta, soppa, röra. Olivolja till stekning eller bröddeg. Raps- eller solrosolja till majonnäs eller stekning. Honung är ett utmärkt substitut till socker som passar till det mesta! Dom fyra första är såklart ett måste till asiatiskt!
 
Mjöl, bakpulver, bakchoklad
 
Här behöver man inte säga så mycket. Inget är så gott som hembakat! Gör amerikanska pannkakor med chokladsås eller baka ett underbart bröd eller några frallor till lördagsfrukosten. Det är bara att göra en deg på kvällen och låta den jäsa kylt. Och på 15 min har du ett färskt nybakat bröd på morgonen.
 
Salt, peppar och kryddor
 
Inget smakar någonting utan detta, självklart. Kryddor som jag måste ha hemma är bl a gul curry, kanel, koriander, oregano, svartpeppar och vitpeppar. Som sagt är salt och peppar alltid ett måste i alla hem. Man kan krydda många saker med curry om man inte vill att kyckling t ex ska smaka "bara" salt och peppar. Med kanel kommer du hur långt som helst i "bak"-delen av köket. Kanelbullar, äppelkaka, havreplättar? Mums! Jag som är asiatisk mat-dåre som ni säkert vet vill också ha lite olika currypastor eller "Curry Paste" som det egentligen heter. Det finns hur många som helst. Röd, gul, grön, massaman, osv.
 
I kylskåpet
 

Smör, mjölk, ägg, jäst, grädde, créme fraiche
 
Kanske det absolut viktigaste för mig. Smör måste man ju ha om man ska steka. Jag tar alltid smör och olja då det blir väldigt saftigt och smakrikt. Smör, mjölk och ägg är för mig givet i potatismos. Jäst behöver ingen närmare presentation. Ägg till hemmagjord majonnäs, aioli eller bearnaisse/hollandaisse Mat och vispgrädde ger dig en soppa, gryta eller gratäng på nolltid. Créme fraiche ska det vara till kalla såser. Jag föredrar alltid det framför gräddfil. Mjölk ska alltid finnas. Jag får panik annars. Dels för att det ger en möjlighet till pannkakor och dels för att ett iskallt glas är den bästa drinken. För mig iallafall!
 
 
Potatis, paprika, morötter, champinjoner, lök, majs, tomat

Potatis är det få svenskar som ogillar och det är även givet i mitt kök. Mos, gratäng, hasselback, pressad, slungad. Det finns inte en potatisrätt jag inte gillar. Och skulle man få kokad över så kan man göra pyttipanna! Fyllda paprikor, strimlade och wokade, på en knäckemacka med ost. Suverän och spännade grönsak! Morot är en av mina absoluta favoriter. Älskar att ha mjuka härliga morotsskivor i soppor eller asiatiska grytor. Dessutom så är inte en kalkonmiddag komplett utan kokta morötter.Vitlök och gul lök behöver jag inte nämna hur viktigt det är. Champinjoner kan skivas, stekas och ge en gryta lite viltsmak. Dessutom kan man göra soppa av dom. Majs är ett måste för mig när det ska ätas tacos bl a. Sist och absolut inte minst. Tomat. Tomat! Tomat! Tomat! Jag är besatt av denna grönsak. Tomatsås, ketchup, pasta, pizza. Stekta, färska, soltorkade. Jag skulle vilja bada i tomater. Ha alltid tomat hemma i någon form. Oavsett om det är ketchup, puré, krossade eller hela.
 
I frysen

Kyckling, fisk, kött

Om jag fick välja några enstaka saker i denna kategorin så skulle det vara kycklingfilé, färs, lax och kassler. Fläsk- eller nötfärs har så många klassiker. Köttfärslimpa, köttbullar, köttfärssås och så mycket mer. Kycklingfié kan stekas hel men också strimlas och ha i grytor, röror och soppor! Laxen är min favoritfisk och säkert många andras. Pasta, varmrökt, helstekt filé med hollandaisse. Otroligt fin och god fisk! Kassler kan strimlas och stekas för att sedan göra en god gratäng eller gryta med senap. Man kan även göra en sweet chili-röra med kassler och ha i pitabröd!
 
Det finns säkert en del saker jag har glömt men det här är för mig dom allra viktigaste varorna att ha i ett kök. Såväl för den fantasilösa studenten som för stjärnkocken. Jag vet att det låter mycket men har du iaf hälften av dom här ingredienserna så kan du laga mat som alla människor kan uppskatta. Hoppas ni får hjälp av det här!
 
Over and out, med kärlek!
 
/V.K
 

Sebastian Åsen

En mångsysslare som dock på denna bloggen uttrycker sitt matintresse!Min andra blogg: http://formerjappmannen.blogg.se/Andra medverkande:Fotografrådgivning och kamerautrustning: Jennifer Glantz, http://www.jenniferglantz.se/Mat och konditorrådgivning: Carina ÅsenNatalie Åsen

Tema Nostalgi gjort av Mimmi Thorneus