Hollandaisesås

En Hollandaisesås är nästan ett måste till fisk och potatis! Det här är ett recept jag hittade på nätet som inte är allt för avancerat. Det blir dock lika gott ändå!

Ingredienser 180 g smör, smält
3 st äggulor
8 st vitpepparkorn
1 st1 lagerblad
1 st persiljestjälk
1 st liten schalottenlök
2 msk vitvinsvinäger
4 msk vatten
4 msk torrt vitt vin
några droppar worcestershiresås
några droppar citronsaft
vitpeppar från kvarn
1 nypa salt

1. Koka en reduktion på vitvinsvinägern, vattnet, det vita vinet, vitpepparen, lagerbladet, den finhackade schalottenlöken och den finskurna persiljestjälken.

2. Låt det koka ner till halva mängden, sila sedan av.

3. Vispa ner äggulorna i reduktionen över mycket svag värme eller i vattenbad, tills det blir en tjockflytande och luftig sås.

4. Rör sedan med en visp gradvis i det smälta smöret, som bör ha något sånär samma temperatur som äggulorna (ca 60grader). Om temperaturskillnaden är för stor är det risk att såsen skär sig.

5. Smaka av med salt, malen vitpeppar från kvarn, citronsaft och Worcestershiresås.Som sagt passar det bra till all fisk. Man kan dessutom koka upp lite potatis och morötter och sen slänga in på 200 grader grillvärme i ugnen ungefär 10 min så blir det extra gott! Glöm då inte att hälla lite olja på rotsakerna! Smaklig spis!

Skriv en kommentar

Sebastian Åsen

En mångsysslare som dock på denna bloggen uttrycker sitt matintresse!Min andra blogg: http://formerjappmannen.blogg.se/Andra medverkande:Fotografrådgivning och kamerautrustning: Jennifer Glantz, http://www.jenniferglantz.se/Mat och konditorrådgivning: Carina ÅsenNatalie Åsen

Tema Nostalgi gjort av Mimmi Thorneus