3 mini-pizzor

Jag tror inte jag känner speciellt många som inte gillar pizza. För mig är det något som har varit med mig sen barnsben och kommer följa med mig tills jag sitter i gungstolen!

Det här kan vara kul att ha ist för snittar på en fest eller bara ha som middag! Baka i lite olika former kan även vara kul för barnen. Så slipper du vara själv i köket! Här kommer tre trevliga varianter!

Allt kommer göras i tre steg (Degen, tomatsåsen och garneringen).

Ingredienser, deg (15-20 mini-pizzor)

50 g jäst
4 dl vatten
2 msk olivolja
1 msk honung
10-12 dl vetemjöl
2 tsk salt

Ingredienser, tomatsås

500 g krossade tomater
6 cocktailtomater
3 msk olivolja
4-5 basilikablad
1/2 gul lök
2 vitlöksklyftor

Ingredienser, fyllning

Tomatsås
Cocktailtomater
1 grön paprika
200 g Gorgonzola-ost
10 champinjoner
200 g Chevre-ost
200 g rökt skinka
1/2 rödlök
Riven pizza-ost
Oregano

Degen

1. Börja med att lösa upp jästen i vattnet(som ska vara 37 grader).

2. Häll i olivolja och honung.

3. Blanda i mjölet, 1 dl i taget, med en köksassisten/Kitchen Aid eller liknande.

4. Innan degen blir fast häller du i saltet.

5. När degen är färdig så tar du upp den och knådar den på en bra arbetsyta med lite mjöl. Sedan lägger du den under en bakduk för att jäsa i 30 min. Sätt ugnen på 180 grader.

Tomatsås

1. Hacka vitlöken och gullöken fint och börja fräs den i en gryta med olivoljan.

2. Häll i dom krossade tomaterna och cocktailtomaterna. Försök att krossa cocktailtomaterna med en trägaffel.

3. Hacka basilikabladen fint och lägg i grytan.

4. Salta och peppra tills du är nöjd med smaken! Om du vill sila av för en lenare sås så gör det nu. Det smakar lika bra även om man inte silar!

Garnering

1. Kavla ut degen med lite mjöl och gör den väldigt tunn!

2. Vill du göra en stor pizza med olika delar så gör det! Vill du göra mina små pizzor så kan du göra lite olika former. Jag gjorde trianglar, rektanglar och cirklar. Cirklarna kan man göra med hjälp av en lite skål.

3. Garnera som du vill men börja med tomatsåsen sen osten och sist toppingen. Jag hade som sagt tre olika pizzor. På den första hade jag: Chevre, tomat, oregano och basilika. På den andra hade jag: Paprika, champinjoner, gorgonzola och oregano. På den tredje hade jag: Vanlig riven pizzaost, skinka, rödlök, tomater och oregano.

När du garnerat färdigt så sätter du in dom i ugnen och väntar tills dom ser färdiga ut. Det tar ca 10-15 min.

Det må ta sin lilla tid men man känner sig duktig efteråt! Man kan dessutom ta hjälp av någon. Mycket roligare! Till exempel ett nyfiket barn eller bara en god vän!

Buon Apettito

/V.K

Turkey and Meatball-sub aka "From Naples to new York!"

Skippa Subway! Här har du mackan som tar dig till Neapel och New York utan att du behöver lämna hemmet! Varning för matkoma!

Ingredienser

Köttbullar
Cheddar-ost
Kalkonbröst av något slag
2 msk stark senap
1 dl majonnäs
Bröd
Riven parmesan
1 tomat

För den som vill gå hela vägen så gör köttbullarna av "A Dayum Double Cheeseburger!"-receptet.
Brödet gjorde jag av Hamburgerbröd/Korvbröd-receptet.
Enda skillnaden var att jag hade olivolja och parmesan i degen och gjorde långa bröd som man sedan delar på mitten som en sub!
Gör brödet och köttbullarna. Gå sedan vidare med detta recept!

1. Sätt ugnen på grillvärme, 200 grader.

2. Blanda majonnäsen med senapen.

3. Halvera bröden och ta ovandelarna med hårda sidan uppåt. Riv parmesan på ovansidorna. Ta underdelarna med mjuka sidan uppåt och häll på lite olivolja.

4. Rosta i ugnen tills dom känns lite lite frasiga!

5. Smält cheddarost över köttbullarna i mikron.

6. Bred på senapsmajonnäsen på brödet, lägg på kalkon, köttbullar och tomat! Tryck ihop till en macka and voila!

Den här mackan var nästan för god! Det bästa med denna är att ingen kan gnälla på en. Oavsett om du äter den som frulle, mellanmål, middag eller kvällsmat!

Just do it!

/V.K

Äppel-smulpaj på mors vis


Jag är inte lika förtjust i svenska smulpajer som alla andra men jag har lärt mig på senare år. Denna svenska klassiker måste vara med på en bra matblogg! Dessutom har jag ett recept på en kompletterande Enkel Vaniljsås

Ingredienser (en stor ungsform)

6 gröna äpplen
0,5 dl sirap
2 tsk kanel
2 dl havregryn
1,5 dl råsocker
50 g smör
2 msk mjöl
1 tsk kardemumma
1 knivsudd vaniljpulver
1 dl kokosflingor
Smör till stekning

1. Skala äpplena och skär dom i skivor/klyftor.

2. Hetta upp en stekpanna med smör och börja steka äpplena på hög värme. Krydda med kanel.

3. När äpplena är färdigstekta häll på och blanda i sirap. Ta av från plattan så inte sirapen bränns. Äpplena ska inte vara mjuka.

4. Sätt ugnen på 200 grader.

5. Lägg havregryn, socker, smör (rumsvarmt), kardemumma, vaniljpulver och kokos i en bra köksmaskin/Kitchen Aid och börja blanda.

6. Häll i mjöl om det behövs.

7. Lägg äpplena i en stor ugnssäker form. Häll över smulblandningen och sätt in i ugnen i ca 20-25 minuter!

Det var alla hjärtans dag och då tyckte mor att det passade med äppelkaka med vaniljsås i hjärteformar. Dock passar denna efterrätt in vilken dag som helst på året men framförallt på sommaren!

Happy Valentines Day <3

/V.K

Enkel Vaniljsås


En svensk smulpaj är inte komplett/ätbar utan vaniljsås! Jag har precis börjat äta smulpajer. Åt alltid bara vaniljsåsen när jag var liten. Hur som helst så kommer här ett enkelt recept på en vaniljsås från Tommy Myllymäki!

Ingredienser
2 dl mjölk
1 st vaniljstång/1 knivsudd vaniljpulver
1.5 dl råsocker
5 st äggulor
Ev. 1 limefrukt och vit choklad

1. Lägg grädde, mjölk, socker och äggulor i en kastrull och börja vispa under uppvärmning. Se till att inte ha en ballongvisp då den inte når ut i kanterna på kastrullen och äggen kan fastna där.

2. Skär upp vaniljstången på längden och skrapa ut de svarta fröna. .

3. Lägg i vaniljstång och frön. Om du har vaniljpulver så väntar du. Se till att vispa konstant så inget bränns fast i botten.

4. När du ser första bubblan så tar du av kastrullen från plattan.

5. Sila bort vaniljstången/blanda i vaniljpulvret. Vill du göra såsen lite speciell kan du som jag ha i lite riven vit choklad och en halv limefrukt. Det är bara att blanda i det man vill ha. Låt sedan såsen svalna och kyl innan servering
Så enkelt var det! Ät/drick inte för mycket så magen håller sig lugn!

/V.K

Amerikanska kokos-pannkakor med choklad- och vaniljsås


Freebase:ade lite och fixade fram några goda typiska amerikanska pannkakor med en liten twist, kalasgoda! Chokladsåsen är inte fy skam heller.

Ingredienser (7-8 pannkakor)

3 ägg
3 dl mjölk
3 dl mjöl
1 msk honung
1 msk socker
1,5 dl kokosflingor

Chokladsås

100 g mörk blockchoklad
1,5 dl vispgrädde
1 tsk bakpulver
1 knivsudd vanilj (från stång eller burk)
1 tsk salt

1. Vispa upp äggen i en skål/bunke för hand.

2. Vispa mjölet, mjölken och bakpulvret i en annan skål/bunke.

3. Vispa ner äggen, honungen, sockret och kokosflingorna.

4. Börja steka pannkakorna. Varje pannkaka behöver en liten klick smör. Dessutom ska dessa pannkakor vara rätt tjocka men man gör ju självklart som man vill!

5. Sätt igång ett vattenbad och smält chokladen i en skål ovanför.

6. När den har smält så tillsätt saltet. Salt, säger ni? Jepp, säger jag. Det är min goda vän Petrina som fått mig att köra på det. Det är ju självklart att saltet höjer den goda smaken på allt!

7. Häll i grädden i skålen och låt den värmas och blandas med chokladen. Om såsen inte är rinnig så kan det vara för att grädden inte hunnit värmas eller så är det helt enkelt för lite grädde!

8. När såsen smakar bra och har en len konsistens så är det bara att hälla den över pannkakorna.

Jag är inte så jätteförtjust i vispad grädde men här tycker jag det passar utmärkt! Kanske någon frukt eller några bär så är man ju i himlen dessutom!

Have a taste!

/V.K

Pannkakssmet


En busenkel pannkakssmet som kan användas till det mesta helt enkelt!

Ingredienser (ca 15 pannkakor)

6 ägg
3 dl mjölk
3 dl mjöl
1 tsk salt

1. Vispa upp äggen i en skål/bunke.

2. Vispa ihop mjölken och mjölet i en annan skål/bunke för hand.

3. Vispa ner äggen och tillsätt saltet.

4. Börja steka! Ta en klick smör i en stekpanna till varje pannkaka. Se till att ha ett bra järn och ett bra stekverktyg. Det är A och O!

Använd pannkakorna till vad som! T ex glass och sylt. Eller till Crêpes med räkstuvning!

Smaklig spis!

/V.K

Crêpes med räkstuvning

Det här är min absoluta favorit-pannkaksrätt! Min mor gör en suverän räkstuvning och denna gången stod jag för pannkakorna som blev perfekta! Detta är en rekommendation till alla som gillar att äta mat.

Använd gärna denna Pannkakssmet!

Ingredienser, räkstuvning

25g smör
2-3 msk mjöl
3-4 dl vispgrädde
2 msk dill
Salt, socker och vitpeppar
Någon form av ost, till gratinering

1. Smält smöret i en kastrull.

2. Tillsätt mjölet och vispa med en handvisp.

3. Vispa i grädden tills det tjocknar. Ta inte i all grädden på en gång utan bedöm först hur tjock den blir jämfört med hur du vill ha den.

4. Blanda i dillen.

5. Smaksätt med salt, peppar och socker. Avsluta med att blanda i räkorna.

6. Lägg i stuvning i varje pannkaka, rulla ihop och lägg i en ugnssäker form. Strö/hyvla ost över crêpesen och sätt in i en förvärmd ugn i 10-12 min (200 grader).

Käka tills du får ont i magen! Vill du göra rätten nyttigare så släng på lite grönt på tallriken bara!

Buon Apettito

/V.K

Smördegssnurror

Det här är ett tilltugg, en förrätt, ett mellanmål som min farbrors hustru brukar bjuda på ibland. Framförallt till jul! Jag tycker faktiskt att hennes är godare men mina var inte fy skam dom heller! En suverän kombination av smördeg, ädelost, valnötter och honung! Dessutom busenkelt!

Ingredienser

1 paket smördegsplattor
2 st ädelostar eller 1 tub (godast är ju självklart hårdosten)
Ca 3-4 dl valnötter
Honung
2 ägg till pensling

1. Sätt ugnen på 225 grader.

2. Kavla ut plattorna med lite mjöl. Om dom är frysta så låt dom tina lite. Om du inte är fruktansvärt snabb så rekommenderar jag att inte ha alla plattor framme då dom kan bli torra.

3. Skär relativt tunna skivor av osten/ringla över från tuben.

4. Grovhacka nötterna och lägg ut dom över hela plattan.

5. Ringla över en tunn stråle över hela plattan. Var inte rädd för att snåla med alla ingredienser!

6. Försök nu att göra en rulle. Dela i centimetertjocka skivor, kanske lite tjockare, ca 3-4 bitar på varje platta.

7. Lägg dom på en plåt med bakplåtspapper och platta till dom lite då dom sväller rätt mycket i ugnen!

8. Pensla med ägg runt snurrornas alla sidor (förutom botten). Sätt in i ugnen.

9. När dom börjar se klara ut så ta ut dom ur ugnen! (ca 10-12 min).

Dom här kan man göra till fest eller vardags! Frysa in, småäta, storäta. Vad som! En annan variant man kan göra är att byta ädelosten mot chevre samt byta valnötterna mot pinjenötter, släng dessutom på lite balsamvinäger! Have a taste vettja!

/V.K

Mammas piroger

Dom här goda sakerna gjorde alltid mamma när vi var små och t ex skulle på utflykt med skolan. Superba piroger med majs, vitkål och lite tacosmak!

Ingredienser

3 dl mjölk
2 dl vatten
1 pkt jäst
1 msk honung
1 tsk salt
Mjöl, tillräckligt för att den ska bli smidig (10-14 dl)
1 ägg till pensling

Fyllning:
500 g fläskfärs
Vitkål
Majs
Tacokrydda
Ev. riven cheddar

1. Strimla vitkålen och stek med färsen. Krydda med tacokrydda efter smak. Blanda i majs och ost efter behag.

2. Värm upp mjölk, vatten och honung till ungefär 37 grader. Smula i jästen.

3. Häll i saltet i mjölet och blanda ner hälften av mjölet i mjölkblandningen.

4. Arbeta till en smidig deg med resten av mjölet eller så mycket som behövs! Hellre att degen är för kladdig än för hård!

5. Låt jäsa under duk i 40 min.

6. Sätt ugnen på 225-250 grader.

7.Baka ut längder och dela i lagom bitar. Platta ut eller kavla degen och fyll med färsblandningen (ca 2-3 msk fyllning på varje pirog. Ta ihop ändarna o tryck till i ovankanten så inte fyllningen kommer ut, de ska ha formen av en upp o nervänd båt typ!

8. Låt jäsa lite till (ca 15 min).

9. Pensla alla piroger med ägg och sätt in dom i ugnen i ca 8-10 min! Ta ut dom när dom börjar bli gyllenbruna.

Det här är det perfekta bakverket! Man kan frysa in hur många som helst och bara värma när man vill äta dom! Dom är dessutom så saftiga så att man kan käka dom rätt ur handen. Eller bara en klick Creme Fraiche och lite grönt så är man hemma! Tack till mor Carina!

/V.K

Sebastian Åsen

En mångsysslare som dock på denna bloggen uttrycker sitt matintresse!Min andra blogg: http://formerjappmannen.blogg.se/Andra medverkande:Fotografrådgivning och kamerautrustning: Jennifer Glantz, http://www.jenniferglantz.se/Mat och konditorrådgivning: Carina ÅsenNatalie Åsen

Tema Nostalgi gjort av Mimmi Thorneus