Stekt laxfilé med potatismos och smörsås

 
Ibland är det riktigt gott med en enkel laxfilé. Har man sedan potatismos till så blir det rena vardagslyxet! Jag tar gärna en smörsås till och lite stekt sparris. En komplett fiskrätt!

Ingredienser (2 personer)

2 st laxfiléer
8-10 mjöliga potatisar
2 dl vatten
4 msk vitvinsvinäger
1 shalottenlök
1 citron
100 g smör
2 äggulor och 1 helt ägg
1 dl mjölk
Smör till stekning
Salt, svart- och vitpeppar
Dill och stekt sparris till servering

1. Börja med att skala och börja koka potatisen.

2. Under tiden kan du steka laxen i smör i en stekpanna. Salta, peppra och pressa över lite citron. Stek den på ganska högvärme och låt den gå färdigt i ugnen(ca 150 grader i 10-15 min).

3. Koka en reduktion på vattnet, vinägern, shalottenlöken och 1/2 tsk vitpeppar så att halva vätskan försvinner. Smält 100 g smör i mikron eller i kastrull nu så att det hinner svalna till ungefär 50 grader.

4. Sila av vätskan i en skål som kan stå i ett vattenbad över en gryta med vatten. Fyll ungefär hälten av en liten kastrull med varmt vatten och låt det börja koka.

5. Sätt skålen med reduktionen i vattenbad i grytan med vatten och tillsätt äggulorna och börja vispa. När det blir så varmt att äggen tjocknar lite så kan du ta väck skålen från grytan och tillsätta det smälta smöret(om det svalnat till 50 grader) i en tunn stråle under vispning.

6. Smaksätt med salt och peppar tills det smakar bra. Kom ihåg att det ska smaka smör också!

7. När potatisen kokat färdigt, häll bort vattnet och lägg i en klick smör och 1 dl mjölk bland potatisen.

8. Börja vispa med elvisp. Tillsätt 1 ägg och vispa tills du har en len men ändå fyllig potatismos. Nu är det bara att krydda rejält med salt och peppar!

Servera gärna med stekt sparris och lite dill på potatismoset!

Om man lyckas riktigt med en fiskrätt så blir det en riktig fullträff! En riktig lyxmiddag egentligen, när som helst i veckan. Lycka till och smaklik spis!

/V.K

Skriv en kommentar

Sebastian Åsen

En mångsysslare som dock på denna bloggen uttrycker sitt matintresse!Min andra blogg: http://formerjappmannen.blogg.se/Andra medverkande:Fotografrådgivning och kamerautrustning: Jennifer Glantz, http://www.jenniferglantz.se/Mat och konditorrådgivning: Carina ÅsenNatalie Åsen

Tema Nostalgi gjort av Mimmi Thorneus