Mammas Gulaschsoppa


Den godaste soppa i stada! Efter en dag ute i kylan så finns det inget som passar bättre än denna gudomliga svenska variant på en Gulasch.

Ingredienser (4 personer)

600 g fläskfärs
500 g morötter
8 potatisar
1 gul lök
3 vitlöksklyftor
2-3 msk starkt paprikapulver
2-3 msk tomatpuré
2 tsk socker
Salt och peppar
Smör

1. Börja med att fräsa färs och hackad lök i en stor gryta.

2. Tillsätt tomatpuré, paprikapulver och salt.

3. Häll på vatten tills grytan är ungefär halvfull.

4. Skala och dela potatis och morötter. Lägg ner i grytan och låt det koka upp.

5. Smaka av med salt och peppar. Färdigt!

Till den här soppan tycker jag man ska ha ett gott surdegsbröd, lantbröd eller baguette. Dessutom kan man komplettera med lite crême fraiche som har blandats med pressad vitlök, salt och peppar. Denna rätt är en av mina absoluta favoriter! Smaklig måltid!

/V.K

Emmys Bästa Bröd


Receptet kommer från en bekants bekant som jag inte alls känner men det gör väl ingenting. Läser du detta Emmy och vill ha cred så bara hör av dig! Jag är inte alls mycket för mörkt bröd men det här går inte av för hackor. Leverpastej och inlagd gurka på det här så är frukosten kirrad!

Ingredienser

5 dl dinkelmjöl fullkorn
3 dl rågsikt
2 dl grahamsmjöl
4 dl blandade fröer
4 tsk bikarbonat
1 tsk salt
0,5 dl rapsolja
1,5 dl mörk sirap
1 L filmjölk

1. Sätt ugnen på 175 grader.

2. Blanda alla torra ingredienser.

3. Tillsätt olja, sirap och fil. Rör om ordentligt.

4. Häll upp smeten i två brödformar.

5. Strö över lite extra frön om du känner för det.

6. Grädda längst ner i ugnen i ca 90 minuter. Det går bra att byta ut mjölsorterna om man känner för det!
Vill du leva lite nyttigt ett tag men inte klarar dig utan bröd så gör några limpor av det här så kan du leva lite nyttigare i en månad eller två!

/V.K

Mammas Köttfärslimpa


Det är inte mycket som går upp mot en hemmagjord köttfärslimpa med mos och lingon! Oftast så blir det lite över och då har man underbart pålägg som man bara förvarar kallt i kylen!

Ingredienser (1 limpa)

800 g fläskfärs
1 ägg
1,5 dl vispgrädde
1/2 gul lök
1 msk socker
Salt och peppar
Smör

1. Sätt ugnen på 175 grader.

2. Blanda färs, ägg, grädde, hackad lök och socker i en stor skål.

3. Salta och peppra. Smaka gärna på färsen.

4. Smörj en ugnssäker form och forma en limpa i den av köttfärsen.

5. Sätt formen i ugnen i 175 grader i 1, 1/2 timme

Man kan äta den med kokt potatis och brunsås såklart men man kan också servera med potatismos och lingon. Mer behövs inte. Bara ett glas kall mjölk såklart! Den perfekta potatismosen kan du också hitta här på bloggen! Svenskt, simpelt, supergott!

/V.K

Stekt laxfilé med chilikryddat söpotatismos


När min mat får syrran på fall då är jag nöjd med tanke på att hon är utbildad kock och allt! Man skulle även kunna äta mosen med en god grillad korv eller kycklingfilé om man inte gillar fisk. Rätten blir komplett när man gör en liten gräslökdressing till!

Ingredienser(2 portioner)

6-7 medelstora sötpotatisar
2 laxfiléer
2 dl crême fraiche
1/2 burk majs
1 tsk massaman curry paste
1 ägg
1 chilifrukt
Gräslök
Smör
Salt och peppar

1. Skala potatisen och börja koka den.

2. Ta en klick smör och börja stek laxen i en stekpanna. Låt laxen gå färdigt i ugnen ungefär 10 min medans du gör mosen och dressingen.

3. Häll ut vattnen från grytan när potatisen blivit mjuk. Krossa potatisen och lägg i en klick smör och ett ägg.

4. Rensa chilin på frön och finhacka den. Ta bara lite grann till att börja med. Smaksätt även med curryn, salt och peppar.

5. Vispa med elvisp tills mosen blir slät och fin. Blanda sedan i majsen.

6. Blanda crême fraiche, gräslök, salt och peppar så att det blir en god dressing. Snåla inte med gräslöken!

På något sätt gör sötpotatisen en varmrätt lite till en sorts efterrätt. Låt det inte skrämma dig. Sötstark mos, lite salt dressing och den ganska neutrala laxen blir en smaksensation av guds nåde! En otrolig kombination! Mums!

/V.K

Italiensk Smörgåstårta

För ett år sen försökte jag komma på ett alternativ till dom som inte tål skaldjur och alltid ska behöva skippa smörgåstårtan på kalaset. Jag tänkte då Italien och vad en sådan tårta skulle innehålla. Skinka, purjolök, tomat och lite ört-creme cheese kanske? Den blev otroligt uppskattad och det blev inte en bit över till dagen efter! (Tyvärr)

Ingredienser, 1 tårta (ca 8-10 pers)

18 skivor vitt rostbröd
7,5 dl creme fraice
400 g rökt skinka
1/4-1/2 burk inlagd gurka
1 purjolök
2 msk senap
1 halv burk majonnäs
2 paket creme cheese med örtsmak
Tomat, ruccola, zucchini och salami till garnering
Salt och peppar

1. Blanda all creme cheese med med 2,5 dl creme fraiche. Salta och peppra lite och ställ sedan in i kylskåpet.

2. Hacka purjolök, gurka och skinka. Blanda ner i en stor skål tillsammans med majonnäs, senap och resterande creme fraiche.

3. Salta och peppra efter smak. Ställ in i kylskåpet.

4. Skär bort kanterna på alla brödskivor. Placera ut 6 stycken till ett lager (2x3).

5. Bred ut hälften av skinkröran över det första lagret och lägg sen på ytterligare 6 skivor.

6. Bred ut hela creme cheese-röran och lägg på resterande brödskivor.

7. Bred ut det sista av skinkröran (spara lite till kanterna) och garnera med skivade cocktail-tomater, ruccolasallad och salamiskivor.

Vill man göra det lite tjusigt så kan man hyvla tunna zucchini-skivor och fästa runt. Man kan även göra rosor av salamiskivorna!
Nu lyckades jag kanske inte så otroligt bra med zucchini-dekorationen men hela smakkombinationen är otrolig! Är du trött på vanlig smörgåstårta eller helt enkelt inte tål skaldjur så är här ett kanonalternativ. Supergott!

Buon Apettito

/V.K

Havets Smörgåstårta



Smörgåstårta är något av det bästa jag vet med Sverige. Dock finns det en del affärer och konditori som inte riktigt förstått det där med smörgårstårta. Leverpastej, fruktsallad, räkor och hushållsost går inte riktigt ihop. Här är en klassisk, god smörgåstårta med kräftor, räkor, ägg och lax!

Ingredienser, 2 tårtor (ca 15 pers)

6 st stora polarkakor (viks ut i lager)
3 burkar kräftstjärtar i dill
500 gram frysta räkor
1 paket gravad eller rökt lax
2 burkar stenbitsrom
1 halv burk majonnäs
1/2 rödlök
7,5 dl creme fraiche
6 hårdkokta ägg
Citron, gurka och färsk dill till garnering
Salt och peppar

1. Börja med att göra röran så att den kan stå och bli smakrik i kylskåpet. Finhacka rödlök och kräftsjärtar.

2. Blanda ner i en stor skål tillsammans med creme fraiche, majonnäs och stenbitsrom.

3. Salta och peppra efter smak.

4. Veckla ut en polarkaka så att den blir hel. Häll på ungefär en sjättedel av röran på hela kakan.
Gör samma procedur 2 gånger till och avsluta med att garnera.

Nu behöver du bara göra detta en gång till så har du två tårtor!

Är du inte så bra på att garnera så bara strö ut garnityren lite hur som helst över tårtan. Huvudsaken är ju att det smakar gott! Tro mig, det gör den. Smörgåstårta går hem hos dom flesta och kan göra långt i förväg!

Smaklig måltid!

/V.K

Stekt laxfilé med potatismos och smörsås

 
Ibland är det riktigt gott med en enkel laxfilé. Har man sedan potatismos till så blir det rena vardagslyxet! Jag tar gärna en smörsås till och lite stekt sparris. En komplett fiskrätt!

Ingredienser (2 personer)

2 st laxfiléer
8-10 mjöliga potatisar
2 dl vatten
4 msk vitvinsvinäger
1 shalottenlök
1 citron
100 g smör
2 äggulor och 1 helt ägg
1 dl mjölk
Smör till stekning
Salt, svart- och vitpeppar
Dill och stekt sparris till servering

1. Börja med att skala och börja koka potatisen.

2. Under tiden kan du steka laxen i smör i en stekpanna. Salta, peppra och pressa över lite citron. Stek den på ganska högvärme och låt den gå färdigt i ugnen(ca 150 grader i 10-15 min).

3. Koka en reduktion på vattnet, vinägern, shalottenlöken och 1/2 tsk vitpeppar så att halva vätskan försvinner. Smält 100 g smör i mikron eller i kastrull nu så att det hinner svalna till ungefär 50 grader.

4. Sila av vätskan i en skål som kan stå i ett vattenbad över en gryta med vatten. Fyll ungefär hälten av en liten kastrull med varmt vatten och låt det börja koka.

5. Sätt skålen med reduktionen i vattenbad i grytan med vatten och tillsätt äggulorna och börja vispa. När det blir så varmt att äggen tjocknar lite så kan du ta väck skålen från grytan och tillsätta det smälta smöret(om det svalnat till 50 grader) i en tunn stråle under vispning.

6. Smaksätt med salt och peppar tills det smakar bra. Kom ihåg att det ska smaka smör också!

7. När potatisen kokat färdigt, häll bort vattnet och lägg i en klick smör och 1 dl mjölk bland potatisen.

8. Börja vispa med elvisp. Tillsätt 1 ägg och vispa tills du har en len men ändå fyllig potatismos. Nu är det bara att krydda rejält med salt och peppar!

Servera gärna med stekt sparris och lite dill på potatismoset!

Om man lyckas riktigt med en fiskrätt så blir det en riktig fullträff! En riktig lyxmiddag egentligen, när som helst i veckan. Lycka till och smaklik spis!

/V.K

Sebastian Åsen

En mångsysslare som dock på denna bloggen uttrycker sitt matintresse!Min andra blogg: http://formerjappmannen.blogg.se/Andra medverkande:Fotografrådgivning och kamerautrustning: Jennifer Glantz, http://www.jenniferglantz.se/Mat och konditorrådgivning: Carina ÅsenNatalie Åsen

Tema Nostalgi gjort av Mimmi Thorneus